Przedstawiam Wam przepis na danie proste w wykonaniu i zarazem dość wykwintne. Receptura przepisu została przez nas dopracowana podczas wielokrotnego przygotowywania tej potrawy, dlatego też wspomnę z jakich dokładnie produktów najlepiej jest przyrządzać tą potrawę.
Składniki (na porcję dla dwóch osób):
1/3 opakowania serka mascarpone,
50 gram szynki szwarcwaldzkiej - najlepiej takiej w plasterkach cienko krojonych z Biedronki. Jeżeli kupujecie wędlinę w innym sklepie lub na wagę zwróćcie uwagę aby plasterki były jak najcieńsze,
2 średnie cebule,
1 ząbek czosnku,
ok. 125 gram suchego makaronu penne,
1 łyżka oleju,
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w jak najcieńsze piórka, pomidorki w małe kawałki, a plasterki wędliny na ok centymetrowe paski oraz obieramy czosnek. Na patelni na łyżce oleju (można użyć tego z zalewy od pomidorów suszonych) podsmażamy cebulkę do zarumienienia. Następnie dodajemy do niej wędlinkę i chwilkę podsmażamy. Gdy szynka się podsmaży dodajemy pomidorki i za chwilę wrzucamy do tego serek. Mieszamy do rozpuszczenia się serka. Gdy ten się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Można podawać wymieszane z makaronem lub polane po nim.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz